Nappatag på Skiringen

När det första hugget kom var han inte beredd. Den slet sig innan det avgörande motrycket. Nästa gång satt öringen där …

5
Mats Sundbaum med den minsta av dagens 4 öringar

I det härliga vädret anordnade STF Höga Kusten en aktivitetsdag på Skiringen. Pimpling och skidåkning stod på schemat. Skidföret var inte det bästa men man kunde trösta sig med Anki´s välsmakande varma mackor. Hon är vår hängivna och entusiastiska ordförande för STF Höga Kusten. Se resten av vårprogrammet här.

3
Anki ger ”mack-järnet” och fixar godsaker till hungrande fiskare. Lillemor och barnbarnet står på tur.

Hans Öhman, dagens värld och organisatör, oroade sig hela veckan över det alltför goda väder som hotade hela tillställningen. Tur att det inte blev en massa vatten på sjön. De 26 deltagarna verkade njuta av dagen och det härliga vädret.

6
Några av deltagarna

 

 

Skiringen är en pärla i Norabygden. Sjön erbjuder möjlighet till både vinter och sommaraktiviteter. Här kan man fiska öring, röding och harr oavsett årstid. För att nå ut till sjöns små grund när isar inte finns kan man låna en båt (ingår i priset för fiskekortet). Fiskekorten finns att köpa hos Norbergs på väg upp till Skiringen – en högt belägen sjö i Östbygden. Vattenkvaliteten är mycket god. Dricksvatten hämtas än i dag från sjön till flera hushåll i trakten. Mer om Skiringen här.

På sommaren erbjuds även en underbar badplats som inte får missas av varken besökare eller fast befolkning. Här finns plats för både lek och fritidsaktiviteter med naturen som inspirationskälla.

 

Vårt värdpar Hans och Margaretha Öhman som bor nästgårds och har en del av sitt hjärta i Skiringen fanns naturligtvis på plats. – Välkommen hörs Hans Öhman säga när man äntrar P-platsen. Öronlappsmössans tampar svänger i vinden medan Hans klagar så smått över att snön smälter för fort i denna tidiga vårsol. Skidföret blir en bristvara. Ingen ska frysa om tårna hörs Margaretha säga när hon vant sticker in en bit av det isolerande liggunderlaget under skorna på Tamene från Eritrea. Denne tappre nye Norabo som på sin andra skidtur i livet tagit sig till Skiringen för att prova konsten att pimpelfiska och testa skidor igen.

 

 

7
Hunden Eisa och Kristina väntar koncentrerat på nästa hugg

Dagen bjöd på mer än spännande fiske. Vårsolen gassade stundvis och om man missat solskyddskräm med högre faktor kan man räkna med att nästippen hettar i kväll.

Så, vem syntes då i minglet på sjön utöver Turistföreningens tålmodiga representant Anki Sandberg? Hennes insats med att hålla mackjärnet igång över elden var suverän. Strax intill fanns Hans Söderlund på plats. Denne kunnige och erfarne fiskare lyckades få alla på plats med pimpelspö i handen.  Service kan jag lova. Han visade alla som tvekade inför den ansträngande uppgiften att borra hål i den tjocka isen hur borren ska hållas stadigt upprätt medan man med kraft vevar runt det vassa verktyget så att iskristallerna mals uppåt. Ingen tvekan får heller finnas inför det kymiga att sätta maggot på kroken. Lite läskig för nybörjaren men Hans visade sitt enkla grepp och vips ska firren under isen lockas att hugga sitt byte.

8
Dagens ”line-up” i väntan på napp

Sist på plats vid äventyrets avslut fanns naturligtvis Margaretha och Hans, detta vänliga och omtänksamma par som med det vana ögat kontrollerade så att alla har sina tillhörigheter med tillbaka och att ingen är kvar på isen utan ett käckt farväl och vi ses igen. Upplevelsedagen börja gå mot avslut och middagssolen har ställt sig i västerläge.

 

9
Middan är räddad!

Tack för en härlig pimeldag i hjärtat av Norabygden. Det säger jag som skrivit dessa enkla rader och som tillsammans med min man fångande fyra fina öringar till lördagsmiddagen.
ks

Kristina Sundbaum

6 reaktioner till “Nappatag på Skiringen”

  1. Skiringen är en fin plats året runt, det finns också en fin stig runt för den som vill promenera och nära till en Erikdaniels-koja. Bra skrivet ”Norakorren” Kristina :-).

    Gillad av 3 personer

  2. Jag och två av mina barnbarn, Benjamin och Julian, hade mindre lycka med fisket, till sist vann Benjamin med en öring på 2hg. Blev ett skapligt kilopris på den firren, och liten middagsportion. Men vi hade trevligt ändå och det finns ju korv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: