Information från Kabeko Kraft om pågående vindkraftsprojekt

Hej Nora-Klocke Företagarna!!

Nedan följer en uppdatering av de vindkraftsparker som Kabeko Kraft AB planerar i Kramfors kommun och Sollefteå kommuns östra del. Idag har vi lagakraftvunna tillstånd för 4 av våra 6 planerade vindkraftsparker. På uppdrag av oss har E.ON Elnät Sverige AB sökt linjekoncession för 130 kV till de 4 tillståndsgivna parkerna. Linjekoncession har erhållits och så sent som i fredags kom linjekoncession för den sista delsträckan genom dom från Mark- och miljödomstolen. Det betyder att vi nu har 4 helt byggklara vindkraftsparker, dessa är:

Knäsjöberget (Sollefteå kommun) 12-14 vkv

Sörlidberget (50/50 Sollefteå och Kramfors kommuner) 18-20 vkv

Vitberget (Kramfors kommun) 24-28 vkv och sist

Storhöjden etapp 1 (Kramfors kommun) 24-26 vkv

Totalt handlar det om ca 80 vindkraftverk. Enligt Vindkraftcentrums prognosverktyg för sysselsättningseffekter genererar 80 vindkraftverk ca 350 regionala årsanställningar och ca 80 000 gästnätter under byggtiden. Under drifttiden genereras behov av drygt 25 årsanställningar per år. Vi arbetar nu mot ett gemensamt investeringsbeslut för ovan 4 nämnda vindkraftsparker. Det kommer dock ta ett par år till innan spaden kan sätts i jorden.

Våra planerade vindkraftsparker måste anslutas till stamnätets 400 kV-del och för detta krävs en ny stamnätsstation söder om Hjälta (Långsele). Svenska Kraftnät mottog vår begäran om anslutning förra sommaren och de har sedan dess arbetat med ett så kallat förhandsbesked. Förhandsbeskedet skulle från början kommit i januari men det har successivt försenats och nu säger SvK att förhandsbeskedet kommer i november.

Efter förhandsbesked har sökanden 6 månader på sig att träffa ett intentionsavtal. Detta innebär att SvK tar fram en teknisk förstudie och denna tar omkring ett års tid. Teknisk förstudie levereras tillsammans med ett anslutningsavtal som är giltigt i 6 månaders tid. För att vi ska kunna fatta investeringsbeslut krävs ett anslutningsavtal. Vi tror anslutningsavtalet kommer att komma i början av 2021. Investeringsbeslut 2021 innebär att upphandling kommer börja någon gång 2020. I god tid innan upphandling startar kommer vi att informera lokala och regionala företagare.

Med vänlig hälsning

Jesper Berg
Kabeko Kraft A
Box 15025
750 15 Uppsala, Sverige
Mobil: +46(0)70 514 89 63
E-mail: jesper.berg@kabeko.com
http://www.kabeko.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: