Nya tidtabeller för bokbussen

Nu finns vårens tidtabeller för bokbussen här.

Annonser

Musikcafé i Östanö skola

Fredag 8/2 kl. 19:00 är det återigen dags för det årliga Musikcaféet i Östanö skola.

Östbygden Spelmän spelar i sedvanlig ordning sin fina folkmusik. Norakapellet bjuder detta år på blandade Svensktopps-hits. En salig blandning musik utlovas. Fika i paus

Entre: Valfritt stöd till verksamheten

DET ÄR I NORA DET HÄNDER!

VARMT VÄLKOMNA!

Invigning av Erik-Daniels-skulpturen i Träffpunkten ICA Strömmen

Så är den då invigd under pompa & ståt, skulpturen föreställande Erik Daniels, som drar sin kälke efter sig med alla sina tillhörigheter.

Konstnären Åke Melin, Salteå, berättade inför ett drygt 20-tal intresserade om de tankar han fått kring Erik Daniels, bla vid samtal med nu framlidne Knut Åkerlund. Knut var den som sökte fram och sammanställde mycket av de uppgifter vi idag har om denne särling Erik Daniels, som det än idag syns spår av, i form av de ’kojor’ som finns runt om i Norabygden, c:a 20 st har hittills hittats, och en led har röjts mellan de flesta av dessa kojjor, Erik-Daniels-leden.

Erik-Daniels lär ska ha haft en kälke som han drog runt med, möjligen sedd i Grubbe av några ’ögonvittnen’ från förr, men om o var den ev finns kvar idag, kan ingen ge svar på.

Nu finns skulpturen att beskåda vid entrén till Träffpunkten ICA Strömmen.

Efter att skulpturen avtäckts, bjöd ICA Strömmen på festligt bubbel, tårta och kaffe.

Julhälsning från Noramacken

För er som inte har fått den in brevlådan, här kommer en julhälsning från Noramacken:

Välkommen till Julsångsgudstjänst!

Välkommen till Julsångsgudstjänst i Östanö skola på annandagen 26/12 kl. 11:00.

Jesper Norberg & Maya sjunger och spelar. Östbygdens byförening inbjuder till kyrkkaffe. Med Åsa Alexandersson och Annika Stockberg.

Honungscafé

Torsdag, fredag och lördag har honungscafét öppet

Nu är det jul igen, och nu är det jul igen…

Nordvik gnistrar i vinterkylan.  Solen kämpar sig upp över bergen och ut över åkrar, hus och stall på Nordvikskolan, där det är efterlängtad julmarknad idag. Kylan med sina -17 grader biter i kinderna. Tur nog finns det inomhushallar att strosa runt i när det blir för kallt om fingrar och tår.  Ett 40-tal lokala knallar har fyllt sina försäljningsstånd med lokalproducerade varor, allt från ätbart till hantverk. Tingel och tangel, ljus och glitter, glögg och hembakt, ja här är det julstämning både ute och inne!

Inomhus träffar jag tvillingarna Margaretha Westman och Kristina Hedman, Kramforsbor som ägnar sina konstnärliga talanger till att skapa de mest underbara hemstickade tröjor, sockor, vantar och benvärmare. En helårshobby som renderar i försäljning på de lokala marknaderna.  ”Det är livet det!” säger de två damerna. De rör sig runt med sina alster på marknader i hela Höga kusten. ”Stressigt i juletider!” säger…  ja, vem av damerna man talar med är lätt att blanda ihop, de är ju lika som bär…

Träkonstnären Kjell Rame’n från Sollefteå får man inte missa. Skärbrädor och andra alster följer säkert med från besöket vid hans säljstånd. Lockbetet nummer ett är den ”älg-bössa” med älg och ammunition som han säger sig sälja över hela världen. Endast lokala råvaror ingår som bas i alstren. De mesta av träet kommer från Bollstasågen, men björkträet från Arbrå då det inte finns att få tag i här i trakterna kring Höga kusten. Ett och annat äppelträd har också fått sätta stammen till.

Några tjejer från Nordviks hästskötarutbildning som besöker Kjell låter sig imponeras. De är nöjda och glada över sin utbildning här på skolan!

Det är varmt och skönt inne på fiket i Växthuset. Här samlas man, och det serverades hembakat med kaffe och annat smakligt. Stolarna räcker inte riktigt till och kön i kassan är lång. Men vad gör det? Väntar man på något gott väntar man aldrig för länge! Överskottet från serveringen går oavkortat till Floristernas gemensamma studieresa som planeras till våren.  

In kommer Gabriella Kjellberg, spindeln i nätet för allt som händer i växthuset idag. Hon är lärare på Floristutbildningen, sedan starten för 25 år sedan.  ”I år är det jubileum” säger Gabriella. ”Jag kunde inte acceptera att skolan skulle sättas konkurs och floristutbildningen hotades av nedläggning. Lösningen för att kunna fortsätta driva utbildningen vidare och verka för att de elever som redan klarat av tre terminer skulle få slutföra sin utbildning var omorganisation. Jag bildade ett aktiebolag som bas för mitt fortsatta engagemang här på skolan och nu jobbar vi med i en liten annan uppsättning. Härligt! Nu är vi igång!” 

Kallt är det efter 3 timmars pass för Ulf Helander som har ansvarat för parkeringen. Men en paus med värmande julgröt och kaffe inne på Nordviksskolans restaurang ger ny energi. ”Jag räknar med att vi haft närmare 1000 besökare idag. Omkring trehundra bilar har lotsats in på p-platsen” säger Ulf som visat in besökare till julstämningen här på Nordvik idag!

Text av: Kristina Sundbaum

Julöppet i Honungscaféet

Gör ett besök på honungscaféet

Vi vill ha tips!

Hej alla Norabygdare!

Vi som skriver här på hemsidan vill gärna ha tips på nyheter och aktuella händelser som vi kan lägga ut information om. Kom gärna även med tips på vad ni skulle vilja läsa om här på hemsidan.  Just nu jobbar vi med att få ut mer info om våra byar och om bygdens historia. Något mer ni saknar?

HÄR ser ni vilka vi är och hur ni kommer i kontakt med oss.

Och du som inte redan är följare, klicka på ”Följ”-knappen så får du ett mail när vi lägger upp nyheter!

/Redaktörerna

Leader on tour Norabygden

Leader Höga Kusten lyfter fram våra framgångsrika projekt i Norabygden! Se filmen här.