Gudstjänst 24/3

Annonser

Årsmöte med Nora hembygdsförening

Åååh, så det snöar, åååh så det snöar!!! Onsdag den 13 mars 2019 hade väderguden Njord kopplat på snökanonen över Lövvik med omnejd. (Njord representerar kraft och styrka enligt nordisk mytologin och är bl.a. vädrets och havets gud).

Ett tjugotal tappra trogna medlemmar i Nora hembygdsförening tog sig till Nora hembygdsförenings årsmöte i kväll genom de drivor som snöstormen piskade upp. Det som vanligen är länsväg 822 kunde knappt anas. Spåren efter bilarna sopades snabbt igen i drivor som växte och flyttades i av stormen. Tack till Tommy Bergquist som skottade vägen och p-platsen vid Lövviks föreningshus!

Traktor i snöyran. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Tapprast var nog kvällens föredragshållare Laila Söderström. Med sina nyss fyllda 80 år, tjusigt dressad i sin vackra Nora sockendräkt, tog hon sig i egen bil till Lövviks föreningshus i snöstormen. Under kvällen bjöd hon alla deltagare på härliga berättelser om folkdräkters betydelse för identitet och bygdernas traditioner. Sprungen från Skallsta återvände Laila till sin hemby efter ett aktivt arbetsliv och har sedan haft ett stort engagemang för bl.a. återskapande av Noradräkten. Delar till dräkten som hittats på vindar, i skåp och lådor i gamla hus kring Norabygden skvallrade om hur dräkten skulle ta form. All beundran till denna folklivsentusiast med tidigare uppdrag i såväl Ångermanlands Hembygdsförbund som för Tidningen Hembygden. I kväll fick vi bl.a. lära oss om ursprunget för Noradräkten, hur den skiljer sig från dräkttraditionen i grannbygderna och arbetet med att återskapa dräkten.

Laila Söderström presenterar Nora sockendräkt. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Ordförande för Nora hembygdsförening, Per-Åke Nordquist, förklarade årsmötet öppnat och överlämnade klubban till Per-Uno Norgren som valts att leda årsmötets förhandlingar. Vid mötet rapporterades det gånga årets genomförda aktiviteter och redovisades föreningens ekonomiska resultat samt beslutades att bevilja förtroendevalda ansvarsfrihet för genomfört verksamhetsår. Styrelse valdes för ett nytt spännande verksamhetsår 2019. Under punkt övriga frågor rapporterades om utveckling av bygdens nya hemsida www.norabygden.com. Önskan framfördes om allas uppmärksamhet och delaktighet i hemsidan.

Tack för genomfört årsmöte och lycka till med det fortsatta förtroendeuppdraget. Per-Uno Norgren och Per-Åke Nordquist. Foto, Kristina E. Sundbaum.

Efter ett mycket välsmakande fika serverat av Lindqvist’s fick vi kämpa oss hemåt i snöyran, men med en förhoppning om en kommande fin sommar fylld av hembygdsaktiviteter!

Reportage av: Kristina E. Sundbaum

Pimpling i Lövvik 16/3

Vi samlas nedanför Lövviks Föreningshus.
Grillen kommer att glöda så ta gärna med något att grilla.
Vi bjuder på kaffe, kaka och saft.
Priser till de som får mest fisk.
Är fiske inget för dig så kom förbi och fika, må gott och umgås en stund.
Välkomna,
Lövviks BIF

Välkomna

Lövviks BIF:s årsmöte

Sportlovsaktiviteter

Sportlovsaktiviteter i Kramfors kommun 2-10/3.

Norabygdens framtid

Har du sett vår nya flik här på hemsidan- Framtid Nora? Här vill vi samla protokoll och dokument som handlar om bygdens utveckling.

Nu finns bl.a. protokoll från Landsbygdsrådet att läsa här. De som representerar oss i Landsbygdsrådet vill gärna ha förslag och synpunkter från oss i bygden, tveka inte att kontakta dem!

Vad kan vi mer ta upp under ”Framtid Nora”?

Solstrålar, speglar och teknik ger värme!

Under en gråmulen, iskall februarieftermiddag fick STF Höga kusten solupplyst information av ABSOLICON i Härnösand om skillnaderna mellan två olika system för att fånga solstrålarna till miljövänlig uppvärmning och elförsörjning. 

Företaget finns i de gamla magasinslokalerna i Härnösand, vid stranden där staden möter Bottenhavets vatten. Ett supermodernt solenergiföretag som nyss etablerat sig på börsen. Genom familjen Byström startades företaget ABSOLICON. Under den driftiga ledningen av Joakim Byström har företaget nyss stigit in på aktiemarknaden. Redan som nyfiken 14-åring byggde Joakim sin första solfångarmodell på slöjden i skolan. Väl på spåret har han sedan tagit av vid olika vägskäl på solenergimarkanden och leder i dag ett framgångsföretag med både forskning, utveckling och produktion som även är jobbfrämjande i regionen. Under dagens föreläsning fick vi lära oss skillnaderna mellan solfångare för värmeproduktion och solfångare för elproduktion. ABSOLICON:s valspråk är: ”Vi gör värme”.

Med sina 23 anställda har företaget utvecklat Solfångaren T160 som är en året-runt-värmekälla. En solfångare som med egen rörelse vänder sig mot solen över dygnet och fokuserar strålarna mot ett svartmålat vätskefyllt rör. Rörets temperatur kan uppgå till 160 grader. Verkningsgraden är hela 76,6 %. Vi minns förstoringsglaset och solen där vi enkelt kunde få ett papper att brinna. Den fungerar även här uppe i våra trakter. Vi har lite för korta dagar på vintern i Västernorrland men exempel finns på att solfångaren värmer upp mot 90 grader även så här års här uppe.  

Solfångaren T160. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Solfångaren T160 är inte avsedd för privat bruk.
– Vi riktar oss tills storskalig industri, energiproducenter, stora bostadsrättsföreningar m.fl. säger företagets informationschef Josefin Nilsson. Den ånga som utvinns kan användas på olika sätt inom tillverkningsindustrin.

Informationschef Josefin Nilsson. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Produktutvecklingen av solfångare i företaget har rusat vidare! Genom Develop Robotic Production line, robot och automatiserade produktionslina, kan en solfångare produceras på sex minuter. Produktionslinan är företagets nya produkt vilken redan sålts till Kina. Masstillverkning av solfångaren är i gång. ABSOLICON har patent på viktiga delar i tillverkningsprocessen.

Tillverkningsutrustning till Solfångare T160. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Vi får även lära oss skillnader mellan värmeproduktion och el-energiproduktion av Josefin Nilsson. De platta solcellerna som vi vant oss vid på villataken m.fl. ställen är enbart för elproduktion. De kopplas samman med husets elnät.  Solfångare T160 som ABSOLICON tillverkar producerar enbart varmvatten.

Besökare från STF Höga kusten. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Alla har vi ansvar för den hotfulla två-graders uppvärmning på jorden. Ett allvarligt hot mot vår överlevnad. STF Höga kusten, tar hotet om jordens uppvärmning på allvar och anordnade denna viktiga informationsträff hos ABSOLICON om solenergins möjlighet och betydelse för vår egen och övriga arters överlevnad på jorden. 

Reportage av Kristina E. Sundbaum

FILM I LÖVVIK

Vårens andra film – ”Lady Bird” visas på Föreningshuset i Lövvik torsdag 28/2 kl. 19:00. Fika serveras fr.o.m. kl. 18.30.

Succé igen för Musikkafé i Östanö

Den 8 februari fylldes Östanö gamla skola åter till brädden med musiktörstande publik. Det var dags för årets musikkafé, en årlig tradition sedan ca 16 år tillbaka (har fått lite osäker information kring antal år). Östbygdens spelmän inledde musikkvällen som brukligt med sin härliga folkmusik. Östbygdens spelmän består av Titti, Jörgen och Erik Eurenius, Ingrid Nordlander och Mats Hållander.

Fikadags därefter med gofika och mingel, stämningen var hög.

Catharina Hultman Eurenius och Klas Norberg i serveringstagen

När publiken åter var på plats var det dags för nästa musikunderhållning, i år med Norakapellet. Årets Norakapell (medlemmar kan variera lite) består av Klas och Sanna Norberg, Erik Eurenius, Catharina Hultman Eurenius, Jon Hultman och gästmusikant Per-Åke Stockberg .  Sedan flera år har musiken haft olika teman, årets tema var Svensktoppsmusik.  Vi fick genom Sannas och Catharinas skönsång höra både gamla och nya svensktoppsgodingar. Klas framförde på ett roligt och uppskattas vis en låt man kanske helst glömmer (Symfoni med Loa Falkman).

NorakapelletVarje musikkafé avslutas med samspel/jam där båda banden spelar tillsamman, en folkmusiklåt och en ”modern”. Kvällen avslutades med stående ovationer i den varma och syrefria lokalen.

Arrangör för musikkafe är Norabygdens musik-och underhållning som består av Erik Eureniue, Klas Norberg och Jesper Norberg (som inte deltar i år).

Ni som missade detta får en ny chans februari 2020 då det åter är musikkafé i Östanö gamla skola.