Om Norabygden

Lite historia

Nora är en gammal jordbruksbygd där människor har levt i åtminstone 5000 år. Bronsåldersfynd har gjorts på ett flertal ställen. Sedan järnåldern, särskilt i tiden efter år 500, har det funnits fast bebyggelse i Nora. Den äldsta bebyggelsen låg på 20 till 30 meter över havet eftersom vi haft en landhöjning varje år sedan inlandsisen smälte bort 7 000 år före Kristi födelse. Ingen annanstans i världen är den totala landhöjningen sedan istiden så stor som i Höga Kusten, och man har hela tiden flyttat sina bosättningar till nya stränder som kommit fram. Nora är därför fylld av historiska lämningar, allt från istidens märken med den efterföljande landhöjningen, tex. rullstensåsar eller klapperstensfält, till de många gravrösen från forntiden som kan ses, tex. bakom Torromskolan. 

Runt om i Norabygden finns också rester efter en lång industriepok, bla. sågverken i Nyadal och Noraström.

Här kan du läsa mer om Norabygdens förhistoria och historia.

Namnet Nora kommer troligen av ordet nor, som betyder smalt vatten eller sund. Ser man på en karta från järnåldern förstår man var namnet kommer ifrån. Ett smalt vattendrag förbinder de två stora fjärdarna, Gaviksfjärden och Norafjärden. Landhöjningen har numera gjort att förbindelsen skurits av vid byn Eden, och kvar finns nu Norasundet som sträcker sig från Eden till Norafjärden.

Landhöjningen i Norabygden.

Nora församling  bildade tillsammans med Skogs församling Noraströms kommun under åren 1952 – 1973, men tillhör sedan 1974 Kramfors kommun. Vid Norasundet mitt i socknen ligger Nora kyrka, och byarna på ömse sidor om kyrkan har blivit socknens medelpunkt även om det inte har blivit någon tätort. Bygden runt kyrkan har fått benämningen Norabygden. Noraström var ursprungligen namnet på Norasundets mynning i Norafjärden och togs sedan som kommunnamn när Nora och Skogs församlingar slogs samman 1952. Nu kvarstår namnet Noraström endast som en av bygdens tre postadresser. Bygden består av ett 50-tal byar.

Befolkning

Bygden omfattar områdena Noraström och Sandöverken. Befolkningen (över 16 år) uppgår till 1 340 personer och 26 personer är inflyttade under det senaste året.

Här finns 171 företag med stor spridning över många branscher.

Noraström

Här hittar vi 518 personer över 16 år och 71 företag. Medelåldern är 53 år. 5 nyinflyttade senaste året. Karta över och mer snabbfakta om Noraström.

Vem bor var och hur många är vi i  Noraström?

Sandöverken

Här hittar vi 822 personer över 16 år och 100 företag. Medelåldern är 54 år. 21 nyinflyttade senaste året. Karta över och mer snabbfakta om Sandöverken.

Vem bor var och hur många är vi i Sandöverken?

En tanke på “Om Norabygden”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: