Framgång i skyltfrågan!

Vi kan lämna in en gemensam ansökan om skyltning i vår socken. Trafikverket och Länsstyrelsen är positiva till vår idé och nu gör vi ett försök att lösa detta tillsammans. Nu har vi en chans att göra detta både lagligt och snyggt.

En gemensam ansökan innebär att alla näringsidkare delar på ansökningskostnaden (drygt 4 000 kr) istället för att var och en ska göra en egen ansökan och betala samma summa per ansökan. Vi får ”godkänt” om vi uppfyller följande krav:

 • Placering av skylten utanför vägområdet (utanför yttre dikeskant), och på en 70sträcka minst 7 meter från asfaltkanten och på en 50sträcka minst 3 meter. Placeringen markeras på en karta vid ansökan.
 • Storleken på bokstäverna som beskriver företaget/näringsstället ska vara minst 150 mm (höjd) för att uppfattas av bilförare utan att störa koncentrationen.
 • Information på skylten får inte vara för detaljerad, inga pilar får förekomma, färgställningen får inte likna trafikverkets skyltar och storleken på skylten ska anpassas till landskapsbilden.

Vid mötet med Trafikverket/Länsstyrelsen fastnade vi tillsammans för följande idé (som naturligtvis kan förbättras och utvecklas). Preliminär höjd ca 1,5 meter och bredd 70 cm (vi måste kolla att det funkar). Skylten ”fälls ihop” framåt eller bakåt när verksamheten inte är öppen under en längre tid. Då ser bilisten bara en stolpe utan information. Det vita fältet kan fyllas med VIKTIG information (inga detaljer).

skyltforslag

För en gemensam ansökan ställs följande krav enligt Länsstyrelsen:

 • Om LLU kommer in med en (1) ansökan gällande skyltarna i mer eller mindre liknande omgivningar och vägförhållanden så kommer vi att betrakta det som en ansökan och kräva en (1) avgift.
 • Om placering eller utformning av en skylt skulle betraktas som avstickande så kommer vi att motivera varför, bryta ut den ur samlingsansökan och kräva en ansökningsavgift särskilt för den.
 • Men så länge som skyltarnas utformning och placering uppfattas som likvärdiga så kommer vi att betrakta en samlingsansökan som en (1) ansökan.

På Träffpunkten och i anslutning till informationsplatser placeras en översiktskarta där näringsställenas placering kan visas för besökare och turister (ej vänd mot trafiken, läses stående).

oversikt

Inom kort kommer vi att börja arbeta konkret med layout och förberedelser för en prototyp. Vi samlar också näringsidkarna till en informations- och diskussionskväll den 1 mars kl 19.00 i Östanö skola.

Bearbetat förslag:

layout

 

layout2

 

3 reaktioner till “Framgång i skyltfrågan!”

 1. Tack för ett väl genomtänkt skyltningsförslag. Lösningen låter förträfflig. Jag undrar om vi skulle utveckla förslaget med att kontakt närliggande områden som brottas med samma problematik då det gäller skyltfrågan. Nordingråområdet tillhör ju samma verksamhetsområde likaså de områden som rör sig upp mot Skuleområdet så även sträckan ner mot Höga kusten bron med tillhörande områden. En bra idé med gemensam form för marknadsföring och information som ännu fler kunde dela kostnaden av skulle gynna samtliga näringsidkare. Naturligtvis blir det jobb med uppsökande och kontakt men det kanske går att lösa genom etablerade kontaktpersoner på de noder som berörs.
  Kristina E Sundbaum

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: