”Riktiga karlar lagar mat”

Nu är det dags att laga maten själv. Men hur gör man? Unga grabbar lär sig greja biffen i Lövvik.

Det är tisdag eftermiddag och stämningen är hög och det är mycket varmt i köket på Lövviks föreningshus. I dag tillagas kyckling med rostade rotsaker i de båda ugnarna i köket. Det skalas och skärs och läggs i långpannor som sätts in i ugnarna. Grädde vispas till fruktsalladen som serveras till efterrätt. Huvudsakligen pratas svenska.

äta1
Bengt-Åke och grabbarna njuter av anrättningen

En grupp asylsökande 8 – 12 personer, företrädesvis unga män som vill förbättra sina matlagningskunskaper deltar i en matlagningskurs. När asylboendet på Sunnebo förändrades till självhushåll efter årsskiftet synliggjordes behovet av matlagningskunnande.

Många samverkande goda krafter har gjort det möjligt att ha en matlagningskurs för nyanlända på Sunnebo. Den första träffen gick av stapeln i köket på Sunnebo, men viss utrymmesbrist och avsaknad av matplats förde med sig att  alternativ undersöktes. Under ledning av volontärer i Noraströms flyktingråd lagas nu mat hyresfritt i Lövviks föreningshus. Maten har skänkts av ICA Strömmen och bidrag lämnats från ABF. Bussresorna med Zetterblads sponsras av kyrkan.

äta2
Margareta (kursledare) och Bengt-Åke och hela gänget

Alla bidrar med stor energi för att skapa de rätter som tillagas. Ambitionen är att laga till ganska enkel mat som ryms inom de asylsökandes budget. Hittills har svenska rätter lagats, men det finns också intresse att laga andra nationaliteters mat.

äta3

Glada, mätta och nöjda bordas bussen lite försenad för återresa till Sunnebo med hälsningen –  vi ses nästa tisdag rungande i luften.

monica

Monica Lindquist

Lövvik

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: