Årets första (och väldigt blåsiga…) expedition

Äntligen kom vi fram till Gaviksfjärden! Så som veckan började var jag tveksam till att vi skulle komma hit överhuvudtaget…

Det var årets första miljöövervakningsexpedition på fartyget KBV 181 förra veckan. Läs mer om vad vi gör på våra expeditioner här. Vi skulle hinna med våra ”vanliga” 7 stationer i Bottenviken och Bottenhavet, 4 extra stationer åt SMHI, men även 20 stationer med bottenprover för att hitta små (och gravida!) vitmärlor. Vitmärlor är små kräftdjur som lever i mjuka bottnar. De är känsliga för syrebrist, särskilt ägg och embryon, så därför är arten viktig för att mäta Östersjöns biologiska hälsa.

Vitmärla
Vitmärla. Foto: N. Wijkmark/Azote.

 

 

Veckan innan expeditionen ägnades åt förberedelser och packning. Sedan följde vi med fasa väderleksrapporterna under helgen. Sydlig kuling, upp till 20 m/s i början av veckan. Nej! Det har vi inte tid med! Efter överläggningar sköt vi upp avgången från måndag till tisdag och hoppades att det värsta skulle blåsa förbi…

Det gjorde det inte.

Vi lämnade till slut Holmsund i tjutande kulingvindar och stävade norrut, 4 tappra UMF-are, 6 kustbevakare och 1 kock.

Ut från Holmsund
Vi lämnar Holmsund. Foto: Anna Palmbo Bergman.

Det rullade ordentligt när vi passerade Väktaren, men sedan fick vi en bättre kurs norrut. Pga. risken för nedisning kunde vi dock inte gå med full fart, så det blev kvälls- och nattjobb när vi kom till de första stationerna i Bottenviken. Tror ingen ombord sov särskilt många timmar i den sidsjön vi sen hade på väg vidare norrut under natten…

Onsdag morgon körde vi in i den fasta isen i Luleå skärgård och mötte upp Kustbevakningens svävare från Luleå.

IMG_1889
Svävaren KBV 590 från Luleå. Foto: Anna Palmbo Bergman.

Med den åkte vi upp till Rånefjärden, vår nordligaste provtagningspunkt. Det var visserligen stilla och platt på isen men vindar på 10 m/s gjorde att båda vattenhämtare och provflaskor frös. Och vi med för den delen! Men efter lite improvisation fick vi alla prover och kunde återvända till moderskeppet. På väg ut till havs var det magiskt vackert med dyning och tallriksis.

Tallriksis
Dyning och tallriksis. Foto: Anna Palmbo Bergman.

Sen blev det lite väl sportigt att jobba när ingenting stod stilla… Efter ytterligare 2 provtagningar var det dags att hitta lite vitmärlor i Skellefteåbukten. Två kollegor fick jobba halva natten för att få upp de stackarna, det blir flera timmars slit för några få djur. Själv fick jag en hyfsad nattsömn, sjön hade lugnat sig betydligt, det var vi mycket tacksamma för!

Torsdagen bjöd på relativt lugnt väder. Det gick till och med att duscha utan att halka runt alltför mycket!  Vi gick genom Norra Kvarken och vidare ner i Bottenhavet, ända in på finskt vatten. Och ja, för det krävs tillstånd från Finland, och det brukar ta ett halvår att få… Det hann bli fredag innan vi kom fram till de finska provtagningspunkterna, först tog vi vitmärlor, sedan vatten. Det var kallt att sålla lera och sen inte så lätt att se om de små krypen var gravida eller inte… Det blev drygt att jobba på småtimmarna, men nu var vi äntligen i fas med schemat! Kl. 07:00 var det dags för provtagning igen… Och sen igen efter lunch…

Provtagning
Provtagning med vattenhämtare. Foto: Anna Palmbo Bergman.

Sen var vi äntligen framme i Gaviksfjärden på fredag kväll! Det var mörkt ute och ganska lugnt på vattnet. Vi skrapade först efter vitmärlor på 2 stationer, sedan togs vattenprover på vår vanliga punkt ungefär mitt i fjärden. Det var fortfarande plusgrader i ytvattnet, drygt 2°C, och den is som lade när det var kallt förra helgen var helt borta. Det var en svag temperaturskiktning på 35 meters djup, temperaturen ner till botten var sedan 4°C. Syrehalterna var höga ända ner till botten.

Efter provtagningen gick vi in till oljehamnen i Härnösand för natten. Det blev jobb halva natten med analyser, packning och städning. Fredag morgon gick så vi iland, jag och Nina. Killarna fortsatte sedan söderut för ytterligare 1 dygns provtagning av vitmärlor innan de klev iland i Holmsund på söndag kväll.

Sammanfattningsvis blev det en ovanlig vecka. Först hade vi vädret emot oss, och det blev ett tufft tidsschema att hinna alla provtagningar. Men vi har fått god mat, hållit humöret uppe (för det mesta!) Och mot alla odds har vi ändå genomfört det vi hade tänkt oss. Men det var faktiskt skönt att kliva iland och få komma hem och sova ikapp några timmar!

/Anna

3 reaktioner till “Årets första (och väldigt blåsiga…) expedition”

  1. Hej!
    Intressant att läsa om provtagningar under besvärliga former. Resultat då? Jag undrar om det finns gott om gravida vitmärlor i Gaviksfjärden..
    hälsar Klas Hjelte

    Gilla

  2. Vi fick bra med vitmärlor här 🙂 Inte de nivåer som fanns före år 2000, men det är inget problem att få ihop ca 100 märlor på ett par skrap. De skickas sedan till Stockholm för analys av embryon och ägg. Vitmärlan är en art som är känslig för syrebrist, temperaturökning och miljögifter. Läs gärna mera här: https://www.havet.nu/dokument/Havet2008-vitmarla.pdf

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: