Så har vi gjort slåttanna i Sälje

Den 10 juli blev gräset slaget och hässjat i Sälje Det gjordes på gammvise. Liarna kom fram liksom träräfsorna, som brukades av 20 talet Norabor. Totalt hade ett 70 tal anammat inbjudan. Östbygdens Byförening tillika med ”Ramsta böndera ”bjöd in till årets Slåtterfest vid Sälje Fäbodar.  Det blev en liten annorlunda upplevelse i år, när gräset mest var gulbrunt och inte alls lika frodigt som det brukar. Solen gassade dock och varmt får det gärna vara när gräset ska torkas.

 

Det börjar nu bli tradition att man samlas till fest. Arbetet inramas av underhållning, dans, god mat & fika. Picknic korgarna kom fram, när Noratrion satte igång sin skönsång. Denna gång var det mest visor med lokalanknytning till bygden.  Underhållning av hög kvalitet av de pojkar som känns som ”våra” då de alla tre härstammar från grannbyarna.

DSC_1005
Noratrion

Kvaliten steg en nivå ytterligare när råmandet hördes bakom fäbodarna. Några aktörer från Stadsteaterns ensemble, Gunilla & Pelle framförde lustspelet ”Cow and bull”. Tjuren blev helt förförd och betagen i den förtjusande kossan, som kunde konsten att förföra. ”Inte tycker du väl att jag är en riktig…..”,   ”nädå”, jaså…..

DSC_1016
Bull och Cow, Säljeteatern

Inte nog med det. Så bjöds vi upp till dans. Proffs lärarna Per och Marit från Härnösand instruerade oss till snoa, shottis och polska. Glidet på gräs är inte det allra bästa, men många tog chansen att få en gratislektion och framförallt att ha riktigt kul. Många skratt och igenkännanden från ungdomens dagar….

DSC_1035
Dans till Östbygdens spelmän

 

En supertrevlig dag och afton av historisk karaktär vid denna otroligt vackert belägna fäbodvall intill Ramstafjärden i Nora. Gokakorna låg som ett skönt bälte runt midjan när vi åkte hemöver. Varmt välkomna nästa år!

 

Vid pennan: Margaretha Ö, vid kameran: Annika Sjöholm Norberg

 

En tanke på “Så har vi gjort slåttanna i Sälje”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: