Nu är det jul igen, och nu är det jul igen…

Nordvik gnistrar i vinterkylan.  Solen kämpar sig upp över bergen och ut över åkrar, hus och stall på Nordvikskolan, där det är efterlängtad julmarknad idag. Kylan med sina -17 grader biter i kinderna. Tur nog finns det inomhushallar att strosa runt i när det blir för kallt om fingrar och tår.  Ett 40-tal lokala knallar har fyllt sina försäljningsstånd med lokalproducerade varor, allt från ätbart till hantverk. Tingel och tangel, ljus och glitter, glögg och hembakt, ja här är det julstämning både ute och inne!

Inomhus träffar jag tvillingarna Margaretha Westman och Kristina Hedman, Kramforsbor som ägnar sina konstnärliga talanger till att skapa de mest underbara hemstickade tröjor, sockor, vantar och benvärmare. En helårshobby som renderar i försäljning på de lokala marknaderna.  ”Det är livet det!” säger de två damerna. De rör sig runt med sina alster på marknader i hela Höga kusten. ”Stressigt i juletider!” säger…  ja, vem av damerna man talar med är lätt att blanda ihop, de är ju lika som bär…

Träkonstnären Kjell Rame’n från Sollefteå får man inte missa. Skärbrädor och andra alster följer säkert med från besöket vid hans säljstånd. Lockbetet nummer ett är den ”älg-bössa” med älg och ammunition som han säger sig sälja över hela världen. Endast lokala råvaror ingår som bas i alstren. De mesta av träet kommer från Bollstasågen, men björkträet från Arbrå då det inte finns att få tag i här i trakterna kring Höga kusten. Ett och annat äppelträd har också fått sätta stammen till.

Några tjejer från Nordviks hästskötarutbildning som besöker Kjell låter sig imponeras. De är nöjda och glada över sin utbildning här på skolan!

Det är varmt och skönt inne på fiket i Växthuset. Här samlas man, och det serverades hembakat med kaffe och annat smakligt. Stolarna räcker inte riktigt till och kön i kassan är lång. Men vad gör det? Väntar man på något gott väntar man aldrig för länge! Överskottet från serveringen går oavkortat till Floristernas gemensamma studieresa som planeras till våren.  

In kommer Gabriella Kjellberg, spindeln i nätet för allt som händer i växthuset idag. Hon är lärare på Floristutbildningen, sedan starten för 25 år sedan.  ”I år är det jubileum” säger Gabriella. ”Jag kunde inte acceptera att skolan skulle sättas konkurs och floristutbildningen hotades av nedläggning. Lösningen för att kunna fortsätta driva utbildningen vidare och verka för att de elever som redan klarat av tre terminer skulle få slutföra sin utbildning var omorganisation. Jag bildade ett aktiebolag som bas för mitt fortsatta engagemang här på skolan och nu jobbar vi med i en liten annan uppsättning. Härligt! Nu är vi igång!” 

Kallt är det efter 3 timmars pass för Ulf Helander som har ansvarat för parkeringen. Men en paus med värmande julgröt och kaffe inne på Nordviksskolans restaurang ger ny energi. ”Jag räknar med att vi haft närmare 1000 besökare idag. Omkring trehundra bilar har lotsats in på p-platsen” säger Ulf som visat in besökare till julstämningen här på Nordvik idag!

Text av: Kristina Sundbaum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: