Solstrålar, speglar och teknik ger värme!

Under en gråmulen, iskall februarieftermiddag fick STF Höga kusten solupplyst information av ABSOLICON i Härnösand om skillnaderna mellan två olika system för att fånga solstrålarna till miljövänlig uppvärmning och elförsörjning. 

Företaget finns i de gamla magasinslokalerna i Härnösand, vid stranden där staden möter Bottenhavets vatten. Ett supermodernt solenergiföretag som nyss etablerat sig på börsen. Genom familjen Byström startades företaget ABSOLICON. Under den driftiga ledningen av Joakim Byström har företaget nyss stigit in på aktiemarknaden. Redan som nyfiken 14-åring byggde Joakim sin första solfångarmodell på slöjden i skolan. Väl på spåret har han sedan tagit av vid olika vägskäl på solenergimarkanden och leder i dag ett framgångsföretag med både forskning, utveckling och produktion som även är jobbfrämjande i regionen. Under dagens föreläsning fick vi lära oss skillnaderna mellan solfångare för värmeproduktion och solfångare för elproduktion. ABSOLICON:s valspråk är: ”Vi gör värme”.

Med sina 23 anställda har företaget utvecklat Solfångaren T160 som är en året-runt-värmekälla. En solfångare som med egen rörelse vänder sig mot solen över dygnet och fokuserar strålarna mot ett svartmålat vätskefyllt rör. Rörets temperatur kan uppgå till 160 grader. Verkningsgraden är hela 76,6 %. Vi minns förstoringsglaset och solen där vi enkelt kunde få ett papper att brinna. Den fungerar även här uppe i våra trakter. Vi har lite för korta dagar på vintern i Västernorrland men exempel finns på att solfångaren värmer upp mot 90 grader även så här års här uppe.  

Solfångaren T160. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Solfångaren T160 är inte avsedd för privat bruk.
– Vi riktar oss tills storskalig industri, energiproducenter, stora bostadsrättsföreningar m.fl. säger företagets informationschef Josefin Nilsson. Den ånga som utvinns kan användas på olika sätt inom tillverkningsindustrin.

Informationschef Josefin Nilsson. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Produktutvecklingen av solfångare i företaget har rusat vidare! Genom Develop Robotic Production line, robot och automatiserade produktionslina, kan en solfångare produceras på sex minuter. Produktionslinan är företagets nya produkt vilken redan sålts till Kina. Masstillverkning av solfångaren är i gång. ABSOLICON har patent på viktiga delar i tillverkningsprocessen.

Tillverkningsutrustning till Solfångare T160. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Vi får även lära oss skillnader mellan värmeproduktion och el-energiproduktion av Josefin Nilsson. De platta solcellerna som vi vant oss vid på villataken m.fl. ställen är enbart för elproduktion. De kopplas samman med husets elnät.  Solfångare T160 som ABSOLICON tillverkar producerar enbart varmvatten.

Besökare från STF Höga kusten. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Alla har vi ansvar för den hotfulla två-graders uppvärmning på jorden. Ett allvarligt hot mot vår överlevnad. STF Höga kusten, tar hotet om jordens uppvärmning på allvar och anordnade denna viktiga informationsträff hos ABSOLICON om solenergins möjlighet och betydelse för vår egen och övriga arters överlevnad på jorden. 

Reportage av Kristina E. Sundbaum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: