Årsmöte med Nora hembygdsförening

Åååh, så det snöar, åååh så det snöar!!! Onsdag den 13 mars 2019 hade väderguden Njord kopplat på snökanonen över Lövvik med omnejd. (Njord representerar kraft och styrka enligt nordisk mytologin och är bl.a. vädrets och havets gud).

Ett tjugotal tappra trogna medlemmar i Nora hembygdsförening tog sig till Nora hembygdsförenings årsmöte i kväll genom de drivor som snöstormen piskade upp. Det som vanligen är länsväg 822 kunde knappt anas. Spåren efter bilarna sopades snabbt igen i drivor som växte och flyttades i av stormen. Tack till Tommy Bergquist som skottade vägen och p-platsen vid Lövviks föreningshus!

Traktor i snöyran. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Tapprast var nog kvällens föredragshållare Laila Söderström. Med sina nyss fyllda 80 år, tjusigt dressad i sin vackra Nora sockendräkt, tog hon sig i egen bil till Lövviks föreningshus i snöstormen. Under kvällen bjöd hon alla deltagare på härliga berättelser om folkdräkters betydelse för identitet och bygdernas traditioner. Sprungen från Skallsta återvände Laila till sin hemby efter ett aktivt arbetsliv och har sedan haft ett stort engagemang för bl.a. återskapande av Noradräkten. Delar till dräkten som hittats på vindar, i skåp och lådor i gamla hus kring Norabygden skvallrade om hur dräkten skulle ta form. All beundran till denna folklivsentusiast med tidigare uppdrag i såväl Ångermanlands Hembygdsförbund som för Tidningen Hembygden. I kväll fick vi bl.a. lära oss om ursprunget för Noradräkten, hur den skiljer sig från dräkttraditionen i grannbygderna och arbetet med att återskapa dräkten.

Laila Söderström presenterar Nora sockendräkt. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Ordförande för Nora hembygdsförening, Per-Åke Nordquist, förklarade årsmötet öppnat och överlämnade klubban till Per-Uno Norgren som valts att leda årsmötets förhandlingar. Vid mötet rapporterades det gånga årets genomförda aktiviteter och redovisades föreningens ekonomiska resultat samt beslutades att bevilja förtroendevalda ansvarsfrihet för genomfört verksamhetsår. Styrelse valdes för ett nytt spännande verksamhetsår 2019. Under punkt övriga frågor rapporterades om utveckling av bygdens nya hemsida www.norabygden.com. Önskan framfördes om allas uppmärksamhet och delaktighet i hemsidan.

Tack för genomfört årsmöte och lycka till med det fortsatta förtroendeuppdraget. Per-Uno Norgren och Per-Åke Nordquist. Foto, Kristina E. Sundbaum.

Efter ett mycket välsmakande fika serverat av Lindqvist’s fick vi kämpa oss hemåt i snöyran, men med en förhoppning om en kommande fin sommar fylld av hembygdsaktiviteter!

Reportage av: Kristina E. Sundbaum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: