Referat från Temakvällen för turismutveckling

Så trevligt det var att se så många på Nordviks skola i onsdags kväll och Temakvällen för Turismutveckling.

Ett drygt femtiotal personer fanns på plats för att få träffa gästande föreläsare från Höga kusten destinationsutveckling och intresseföreningen Höga kusten turism.

Nordviks skola med platschef Andreas Tellhammer bjöd generöst på lokal och fika-möjlighet till kvällen. Han gav en ingående presentation av skolans utbildningsprogram och nyskapande ambitioner för skolans fortsatta verksamhet i närtid. Tankar på den del av skolans lokaler som står tomma under sommarperioden vilka skulle kunna nyttjas som vandrarhem, passar bra in i bilden för kvällens tema om utveckling av arbetstillfällen inom turistnäringen och turisters boendebehov.  

Varför då denna temakväll? Syftet med arrangemanget har varit att skapa ett lokalt tillfälle för information och dialog med Höga kusten destinationsutveckling och intresseföreningen Höga kusten turism.  

Hur kan vi i våra trakter få nytta av Destinationens program och satsningar? Finns det något för oss i våra bygder i det stora miljonregnet kring Höga kusten, Skulebergets nya verksamheter och lift m.m.?

Ett underliggande mål med kvällen har även varit att öppna dörrar mellan våra grannbygder som kämpar med gemensamma problem men kanske även möjligheter i kommunen. 

I bästa samarbetsanda initierade Framtidsgruppen Nora Temakvällen tillsammans med Nordingrå Intresseförening och Skogs IF.

Temakvällens föreläsare Mia Karlsson, VD Höga kusten destinationsutveckling och Verksamhetsledare Mikael Englund Höga kusten Turism förklarade de båda organisationernas olika uppdrag. Uppgifter som för de flesta av oss var oklara.

Ivriga och fyllda av glädje i sina uppdrag fick vi, ett 50-tal åhörare, skärpa oss för att hänga med i svängarna när föreläsarna informerade om allt från sina uppdrag i respektive organisation till det vi hört talas om men knappast känt att vi blivit berörda av, utvecklingssatsningar i Höga kusten. Här måste vi börja se möjligheter istället för konkurrens. Tillströmning av turism i Skule ger ringar på vattnet. Boendebehovet är stort och inte minst behövs lokala kulturaktiviteter, mat och fikaställen och lokalproducerade produkter inte minst.

En kreativ avslutning på Temakvällen organiserades av Mia och Mikael med en härlig Brain-storm. Hela publiken involverades med att tänka nya möjligheter. Vilka lokala berättare finns, finns bastu att hyra, finns någon som kan erbjuda en kurs av något slag och samarbetet om äventyr och boende? Här bubblade idéerna och förslagen fram. Glada fick varje grupp redovisa sina tankar och förslag.

Tiden rusade och snart hade klockan passerat planerad sluttid för kvällen. Ingen hade bråttom att lämna lokalen. Föreläsarna kom med ny information in i det sista och undrade om de kunde få komma tillbaka vid senare tillfälle.

Självklart är ni välkomna sa Birgitta Edholm, ägare av Honungsbutiken. Hon tackade för den härligt inspirerande kvällen och lämnade en utsökt lokalproducerad burk honung till både Mia Karlsson, Mikael Englund och Andreas Tellhammer samt till undertecknad.

Vid podiet: Birgitta Edholm, Kristina E. Sundbaum, Mikael Englund, Mia Karlsson och Andreas Tellhammer.

Fyllda av ny energi avslutades kvällen. Budskapet om att samarbete lönar sig följde publiken på väg hem från den lyckade tema-kvällen.

För Framtidsgruppen Norabygden

Kristina E Sundbaum
Samordnare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: