Årsmöteskväll med nora hembygdsförening

Fullmånen lyste upp trakten från en klar himmel. Även de mörkaste skrymslen blev synliga i månljuset. En oroande tidig vårvind smög sig runt knuten på Östanö skola. Den glansis som täckt gårdsplanen fick ge vika medan grästuvorna på gårdstunet blev synliga igen. Kanske är våren redan här?

Föreningsdöden som sägs råda i landet är inget Nora Hembygdsförening kan sägas vara drabbad av. Denna vackra vårvinterkväll samlades ett 25-tal aktiva medlemmar för redovisning och rapport över den stora verksamhet som genomfördes i föreningen under 2019.

En imponerande verksamhetsrapport redovisades. Allt från midsommarfirande på Hembygdsgårdens täppa med omkring 200 deltagare, invigning av ED-leden och bagarstugans aktiviteter m.m. Ett litet minustecken i den ekonomiska balansen skrämde inte någon. Här finns en levande förening med glada entusiastiska medlemmar. Ett nytt verksamhetsår väntar.

En genomgripande renovering av Hembygdsgårdens byggnader startades under 2019. Utöver stora ekonomiska insatser har det även behövts stor medlemskraft. Ett bidrag från Jordbruksverkets strukturfond med 1,2 milj. kr och inte minst gåvor från bygdens folk (egna insatser har varit förutsättning för bidraget) har skapat förutsättningar för den yttre renoveringen av huset. Just i detta nu pågår en fönsterrenoveringskurs för att få gårdens alla fönster i bättre skick.

Rapporten väckte nya tankar om hur Hembygdsgården kan utvecklas. Ett förslag om att skapa en mera berättande hembygdsgård över bygdens historia uppmuntrades.

I byggnaderna finns redan många föremål som behöver få komma i dagen och bli åskådliga, mer tematiskt presenterade.  – Glöm inte bort vår tradition i bygden med bl.a. musik och dans hördes från en medlem. De välkomna förslagen beslutades att läggas som uppgift till den nyvalda styrelsen för kommande verksamhetsår.

En viktig del för trivsel och gemenskap är kvällens fika med hembakt. Oj, här kan man njuta av alla de smaker som gömmer sig i fluffiga bullar, rulltårtor och annat gott tillsammans med det nykokade kaffet. Tyvärr fick vi inte tillfälle se filmen Minnen från Torrom’ av Solveig Nordlund som utlovats. Teknikproblem satte hinder, filmen kommer dock visas vid ett senare tillfälle.

Mötets ordförande Per-Uno Norgren avslutade årsmötet och tackade alla för deltagandet i mötet. Tillsammans med mötets sekreterare Monica Lindquist önskade presidiet den nyvalda styrelsen lycka till med sina uppdrag under verksamhetsåret 2020.

Läs mer om Nora hembygdsförening.

För referatet   
Kristina E. Sundbaum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: