Motgång är början till en ännu större framgång

Föredrag vid Nora Hembygdsförenings årsmöte 21 april 2022.
Föredragshållare Bengt Estman, f.d. delägare av Klockestrands Såg och Hyvleri AB.

Motgång är början till en ännu större framgång. Ett motto för Eyvind och Bengt Estman som förvaltat sin fars verk Klockestrands Såg vilken fadern startade 1936. Ett företag som skulle bli plattform för dagens Klockestrands Såg&Hyvleri AB, Ådalens största trävaruhandel.

Verkligheten är ännu bättre än historien.

Det i dag blomstrande företaget Klockestrands Såg&Hyvleri AB är fyllt av Bengt Estmans positiva anda och mod. Historien har inte alltid varit enkel säger han.

När Bengt och hans bror Eyvind hade slitit och byggt upp en betydande verksamhet inom trävarubranschen med specialhyvlade lister och kvalitetsgolv som företagets profilprodukter och byggt upp en stor kundkrets och fina försäljningssiffror som pekade mot en ljus framtid då slog åskan ned!

Det var ett fruktansvärt åskoväder den 11 juni 1977 och kl. 15.10 slog blixten ned i företagets spånmagasin med en eldsvåda som följd. Branden lade hela trävaruhandeln i aska och utplånade två generationers verk. Bengt Estman visade bilder från den enorma eldsvådan och berättade med inlevelse hur lång en minut kan känns medan man väntar på brandkåren. Den var chanslös, det gick inte att rädda något från det då så väl fungerande företaget med marknad som utvecklats i hela Sverige med sina kvalitetsprodukter inom trävarubranschen.

När krisen är ett faktum så måste man hitta lösningar

Nu gällde att inte hålla stängt en enda dag. Bengt Estman och hans bror Hyvelmästare Eyvind gav inte upp. Försäljning av sågens produkter skulle inte upphöra. Folk var nyfikna på katastrofen och strömmade till. Alla ville få en bild av eländet. Med sitt positiva tänkande och affärssinne öppnade Bengt ett kontor i en inhyrd fikavagn från kommunen som parkerades i närheten. Det inarbetade kundmaterialet måste räddas och tas om hand. Grannens ladugård som stod oanvänd rustades till en lagerlokal. Det viktiga var att trävaruhandel enligt årgång 1965 skulle igång igen. Nu startade ett gigantiskt dokumentationsarbete; lagervärderingar, försäkringar, planering för framtid och inte minst upplåning för av rörelsekapital.

Nya tider med nya krav

1970-talet avlöpte med större investeringar för återuppbyggnad och installationer av hypermodern maskinpark. 1980-talet kom. Företaget lät sig inte stoppas av den förödande branden. Leveranstider och kvalitet måste hållas. En ny organisation behövde utvecklas. I ett litet hörn i den inhyrda fikavagnens omklädningsrum fick Bengt sitt nya kontor installerat. Företagets nya telefonnummer 33 000 blev succé, Trä-Trä-Tusen. Artikelnummer och dator skulle kommunicera. Datalistor till företag och priser skulle vara aktuella. Det gällde att var aktuell och hänga med på marknaden med nya produkter som exempelvis den hyvlad glasytan på produkter. Manskapet bästa medhjälpare blev automatstaplaren för hyvlat virke som kom plats. Första hemsidan publicerades 1981, en avgörande faktor för företagets fortsätta utveckling.

Kärnsidan upp och egna listprofiler

Att hitta samarbetsföretag för att rädda hem företagets kärnprodukter blev nästa utmaning. I Malung hittas räddningen. Kvalitetsgolvet Kärnsidan upp var ett flaggskepp tillsammans med de egna profillisterna. Nya hyvlar och maskiner måste snabbt in. Här började en ny tid för företaget. 1982 lastades den gamla Volvo 142:an upp över tak och in över golvet och en dignande släpvagn med lister och golv fästes i dragkroken. Någon varningsflagga var inte aktuell på den tiden. Full rulle ut på mässor och branschpresentationer. Hårt jobb var det som gällde. Stockholmsmässan och mässan i Norge blev en framgång. Nya kundgrupper och uppdrag. Med Bengts affärssinne och glimt i ögat blev Klockestrands Såg &Hyvleri AB väl kända och återförsäljare anlitades. Världen närmade sig. Efterfrågan av panel och golv kom ända från Tokyo.

Verktygssidan utvecklades snabbt och första datorn flyttade in. Röken från branden hade knapp hunnit lägga sig förrän företaget omvandlades till en producent och leverantör som marknaden ropade efter. 1995 byggdes det nya välbehövliga lagerlokalen upp.

Nu gällde det att hänga med

Det rörde sig i trakten. Den nya Höga kustenbron med tillhörande satsningar skulle i gång. Höga kustenprojektet som det kallades blev Bengt Estmans nästa utmaning. Nu gällde det att hänga på och se till sina styrkor för att konkurrera på den stora marknaden. Offerter skulle presenteras för leverans av allt trämaterial som krävdes för det jättestora byggprojektet. En enorm utmaning för det förhållandevis lilla lokala företaget Klockestrands Såg &Hyvleri AB. Bengt Estman var redan en profil i bygden och i branschen. Profillist fick byta plats med affärslist i kombination med mod och förslagenhet. Erfarenhet och kamp i motgång blev Bengts och Eyvinds verkliga verktyg. Kvalitetsvärden skulle presenteras. Företagets styrkor som noggrannhet och leveranssäkerhet tillsammans med god organisation i kombination med sin ledare blev avgörande.

Det lokala företaget Klockestrands Såg &Hyvleri AB vann uppdraget att levererade virke till hela Höga kusten broprojektet, Höga kusten hotellet och övrigt tillhörande i det stora Höga kustenprojektet. Detta gav öppningen till andra nya stora projekt och uppdrag för det lokala företaget.

Styrka och stöd

Ensam i kris är man svag. Ordspråket säger, bakom varje framgångsrik man står en stark kvinna.
– Här vill jag ge min fru ett stort tack för lyssnande och stöd. Ibland har det gått väl fort, säger Bengt. Sent en afton skulle jag skyndade hem till väntande middagsgäster. Obetänksamhet ställde jag ned fikaväskan på marken medan jag snabbt skulle flytta en av traktorerna utan att tänka mig för. Panik och förskräckelse! Jag hade kört över fikaväskan där jag även lagt in min dator. Mina knän kändes svaga och jag såg katastrofen framför mig. Allt material, alla mina dokument som blev krossade under traktordäckens grova mönster. Paniken följde mig i spåren på vägen hem. När jag på skakiga ben i dörröppningen berättade händelsen för min fru så säger hon:
– Nu får du väl sluta. Lyd ditt eget talesätt! En motgång är ju bara början till ännu större framgång. Visa det nu då! Så sant som sagts. Här kom en vändning och vår nya hemsida var en skickelse. ”Plocka självpriser” och helt nya prissystem utvecklades.
-Tack Eva, det var vad jag behövde höra då!

Dokumentation

Genom Bengt Estmas sinne för affärer och kärlek till sitt företag med basen i det Norrländska kvalitetsmaterialet skogen, har satt Klockestrand som ort på den internationella kartan. Den välvilliga atmosfären man möter på företaget såväl i kassan som i lagerhallen sitter i väggarna är präglad Bengt Estmans optimism och ambition. Stor som liten kund eller besökare, man duger och är viktig. Hans person kan beskrivas som kreativ, stark i förhandling och väl påläst.

 – Nu finns tid att fundera och se över vad vi har skapat och bidragit med här på Klockstrands Såg och Hyvleri AB, säger Bengt Estman med glimten i ögat. Företagets historia och fortsättning ska förvaltas och dokumenteras. Att minnas och dokumentera det som tillhör historien är en viktigt uppgift men att se framtiden är väl så viktig.  

Man måste hitta möjligheter även i motgång

– Bra att vi inte tog upp vår gamla teknik att hyvla – då hade vi inte varit med längre. Så säger Bengt Estman, Klockestrands Såg&Hyvleri AB i sin berättelse över sitt företags utmaningar och framgång under åren.

Tack för att vi, Norabygdens Hembygdsförenings medlemmar fick lyssna! Ett nytt verksamhetsår har redan inletts för den omvalda styrelsen med Ordförande Per-Åke Nordquist som avslutade mötet och tackade för den fantastiska berättelsen som Bengt Estman bjöd oss alla på.

För Nora Hembygdsförening och Norabygdens Framtidsgrupp
/Kristina E Sundbaum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: