Från senaste Landsbygdsrådet

Nu finns anteckningar från senaste Landsbygdsrådet 22/9 här.

Vid senaste möte i  Landsbygdsrådet, Kramfors kommun, fick vi möta representanter från Renewable Power Capital. Det företag som bygger vindkraft bl a i Kramfors kommun. Vi fick personligt möte över videolänk med ansvarig i företaget. En mycket stor planerad vindkraftssatsning med planerades 60 ”snurror”. 

Frågor ställdes från oss i rådet om bl a ekonomi och effektivitet och vad den samlade satsning ger lokalbefolkningen samt det samhälle som anläggningarna finns i. Ca 10 000:-/ snurra och år kan delas ut till angränsande bygd som berörs av byggnationen.  Däremot finns ingen avsättning till kommunen eller övriga samhället. 

Med reflektion över vad den kraftfulla satsningen innebär miljömässigt på sikt  borde ha förberetts och fått utrymme. Frågor som sällan diskuteras. Inte minst i denna el-bristens tider. Efter information från annan källa är det efter 25 år dags att byta ut varje ”snurra” och det finns då större problem att vänta. Vingar som som inte kan återvinnas, fundament som måste flyttas då risk för sprickor i berget kräver en ny plats… ja flera frågor finns att fundera över. Det finns alltid en baksida även om bilden på framsidan ser förträfflig ut.

För Norabygden i Landsbygdsrådet

Kristina E Sundbaum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: