Reportage från en magisk berättarkväll

Föreläsning av Gregor Flakierski om Kramfors-författare. Onsdag den 7 december kl 18:30. Hotell & Restaurang Björkudden, Nyadal, Sandöverken.

Jag brinner för jämlikhet. Att kunna få uttrycka sina tankar som man gör genom att skriva är en stor sak. Kultur överhuvudtaget är en viktig fråga för allt jämlikhetsarbete och för demokratin.

Här har vi Gregor, en av flera lokala författare i Kramfors kommun. Närmare bestämt har han sin hemvist på Utsiktsvägen i Frånö. Gregor, eller som han egentligen heter Grzegorz Flakierski, är född i Polen och kom till Sverige tillsammans med sin mamma i tidiga tonåren i slutet av 60 talet.

gf

Men hur upplevde du att komma hit Gregor? – Du ska veta säger Gregor, Sverige var mera rasistiskt då än nu. Jag tror att många inte hade någon erfarenhet av folk med annan nationell bakgrund på den tiden. Men jag klarade upp det. Efter sju dagar så gick jag i skolan. Jag smög mig in i Sverige genom matten och sådana ämnen som jag kunde förstå utan att jag klarade språket i början.

Men vad är det som binder dig till litteraturen Gregor? – Ja du säger han, jag brinner för jämlikhet. Att kunna få uttrycka sina tankar som man gör genom att skriva är en stor sak. Kultur överhuvudtaget är en viktig fråga för allt jämlikhetsarbete och för demokratin.

Vem kan anses vara Kramfors författare? Ställer en ur publiken frågan. Gregors svar är – Har man någon mer varaktig anknytning till bygden – då kan man anses vara kramforsförfattare. Han säger att enhetligt för många Kramforsförfattare är SKRÖNAN. Ett författarskap som är nära berättartraditionen med dialekt som underton.

– Det är djup och höjd i dessa författares texter men stor skillnad i vad som skrivs.

Gregor har valt bort de mest kända författarna från trakten vid kvällens föredrag. De tre författarna som han vill beskriva är:

E Walter Hülphers en stark konservativ och kontroversiell författare med rötter i den nazistiska rörelsen. Han kom från Styrnäs och gjorde sorti på ett mycket otraditionellt sätt. Efter ett eget konfronterande av sina åsikter, svängde denne författare helt och brände hela sitt författarverk efter 1931.

Detta är mycket ovanligt säger Gregor. – Säg mig vilken författare skulle göra om detta? Historien blir ännu mer färgstark när vi fick höra om hur E Walter Hülphers i sin starka rannsakan av sina åsikter beslutade att tillsammans med sin sonson begrava den tyska uniformen djupt ner i jorden. (Efter det lät denne författare aldrig mera höra av sig). E Walter Hülphers debuterade 1899 med en novellsamling med ton av ”vildmarksromantik” och skrev sedan ett trettiotal verk men inget efter 1931 då hans skrivande helt var avslutat.

Elvin Engqvist blev 90 år gammal och levde 1909- 1998. En författare som kom från Bjärtrå. En person med en mycket varierande yrkesbakgrund. Han hade en stor framgång inledningsvis i sitt skrivande men drabbades av skrivkramp av allt för stora förväntningar.

Han gömde sig i Gammelstads kyrkstad där han bodde illegalt under längre tid medan han sökte lösningar i sitt skrivande och hämtade inspiration ur lappmakens stora dåtida misär. Svenska lycksökare kom upp till lappmarken och lurade av minoritetsbefolkningen, samerna, deras tillgångar och introducerades dem till alkoholförsäljning.

Gregor gav oss bilden av Elvin Engqvist berättelser som bygger på tre kriminalfall och samlade sig under namnet Samlingen Spårsnö. Engqvist var enligt Gregor en färgstark författare som skapade stämningar i sitt skrivande. Han var dåtidens snobb som skrev med gåspenna och alltid var kritisk till sin samtid.

Den sista författare som Gregor valt att presentera vid kvällens julgröt är Erik Beckman 1935 -1995. En underfundig författare med ursprung i Vänersborg men var under sin yrkesverksamma tid lärare vid Hola folkhögskola.

Det är konstigt säger Gregor att denne litteraturvirtuos inte har blivit mer uppmärksammad. Erik Beckman var en udda författare som spänner över de flesta litterära fälten. Han räknas som en svår författare med enkelt språk och stor underfundighet. En författare som inte borde få glömmas och som fortfarande är aktuell med sin luriga samhällskritik.

Jag ställde Gregor frågan – hur kom det sig att du valt att stanna här i bygden? Inte helt oförväntat kom hans svar – Det hade med en kvinna att göra! Men han var mycket otydlig om hur…

skarmklipp

Hur ser du på Kramforsbygdens chans till utveckling var min nästa undran. Gregor ser med dystra ögon på framtidsscenariot för bygden med tanke på att det fattas krafter som tar tag i exvis frågan om nedläggning av Sollefteå sjukhus och andra viktiga servicefunktioner i samhället. – Utan sådana funktioner är det inte möjligt att få ett fungerande närsamhälle säger Gregor.

– Men hörre du Gregor, kan man leva på att vara författare? – Nej du är hans svar. Det är helt omöjligt för de flesta av oss skrivande individer fast vi alla är viktiga budbärare för att hålla en bygd samman. Det finns ett fåtal stora författare som kan producera mängder av litteratur som säljer i handeln.

Har du några andra intressen eller något som du brinner för? Här är Gregor tydlig. Nej du, jag är en skrivande människa och det är också min hobby.

Är det viktigt för bygden att någon skriver om den, ställdes frågan från publiken. Gregor svarade att det är mycket viktigt för en bygd att det finns ett levande berättande och skrivande för ett samhälles identifikation, självvärde. Här refererar Gregor till nutida författare i bygden såsom Maria Hamberg, Terese Söderlind och Ebbe Johansson samt Boer K Holmberg.

Fem snabba till dig Gregor:

  1. Skinka eller grönkål? Skinka svarar Gregor
  1. Solparasoll eller isdubbar ? Solparasoll väljer Gregor
  1. Vindkraft eller åkarbrasa? Vindkraft skrattar Gregor
  1. Horace eller Ebba? Horace fast jag borde säga  Ebba
  1. Fyrfiligt eller vandringsled?  Fyrfiligt är Gregors svar med ett finurligt leende.

bjorkuddens-hotell-restaurang-8

Min sammanfattning av arrangemanget är att det är en stor tillgång med ett fritt föreningsliv där människor kan få mötas inspirerats och utveckla sina tankar. Ett stort tack till Svenska Turistföreningens lokalavdelning i Höga kusten som arrangerade en mysig julgrötskväll på en ljuvligt julpyntad Björkuddens Restaurang.

ks Kristina E Sundbaum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: