Norabygdens årskrönika 2016

Under 2016 tändes många ljus i Norabygden som envist lyser i det globala mörkret. Som tur är väljer vi inte president. Vi tvingas inte fly av rädsla för våra liv. Vi svälter inte. Och vi har varandra. Vi har också många saker att glädjas åt, som inträffade under det gångna året.

Vi kan börja med Noramackens framgångsrika arbete med att få igång bygget av träffpunkten. Här har Åke Sjöberg, Torbjörn Norell, Lennart Ramström m fl gjort ett jättejobb till allas vår glädje och nytta.

framtid nora

Hårsang startade upp igen, och det finns stora planer för framtiden. Nya stugor, nystart av besöksturism till Storön, omdragning av Högakusten-leden så att Hårsang bli en naturlig servicepunkt på vår fina led mm.

En ny entreprenör i Lövvik driver restaurangen med häpnadsväckande framgång. Vi ser redan fram emot läckerheterna nästa sommar. Här hade vi också nöjet att få uppleva en härlig pånyttfödelse. Lena Stompers återuppstod med en bejublad konsert i höstas.

Även i Östanö skola fick vi njuta av våra duktiga musiker. Dels en konsert med Frida Selander och dels en magisk julkonsert med Noratrion.

Våra nyanlända vänner

Sedan har vi alla nyanlända som vi kunde hjälpa på olika sätt, och som också hjälper oss att få perspektiv på vår egen gynnsamma tillvaro. Här blir det tunnbröd i Hembygdsgårdens bagarstuga …

bagerskor

I Församlingsgården har det, ända sedan alla asylansökande kom till Sunnebo, bedrivits svenskundervisning 3 dagar i veckan. Ett stort antal frivilliga har ställt upp och ordnat meningsfulla aktiviteter. Detta har skett i samarbete med kyrkan och studieförbund. Senast ”öppnade” integrerings-projekt är ”fönsterrestaureringar”, som hålls i Torromskolans slöjdsal.

”Mat, Entreprenörskap och Svenska” heter kursen som Nordvik Höga Kusten kompentens AB startade i april 2016. Det är en vuxenutbildning för kvinnor som inte har svenska som modersmål. Vi undervisar 15 eritreanska kvinnor. Matlagningen sker i Torromskolans kök och det är Annelie Öhman som är lärare för den delen. Lärare för Entreprenörskap är Sara Friberg från Companion och Svensklärare är Marie Hedvall.

Vi lagar mat tisdagar och onsdagar i köket där det blir allt från svensk husmanskost till eritreansk mat. I utbildningen ingår:

  • Att lära sig laga mat på ett säkert sätt – livsmedelshygien och egenkontroll.
  • Catering – att transportera tillagad mat
  • Allergier och varudeklarationer
  • Tillstånd och inspektioner
  • Förädling av livsmedel

Vårt mål med utbildningen är att lära kvinnorna yrkessvenska och rutiner inom kök och restaurang. Samt att starta ett socialt företag. Vi avslutar kursen vecka 5, 2017

Högakusten-leden

Vi är glada för att Högakustenleden nu verkar ha fått en stabil organisation och där vi i Lövvik och Östanö svarar för härliga ledavsnitt genom Norabygden.

Fler än 50 personer samlades i Lövvik för att jobba med leden, fäbodvallen och andra värdefulla delar av leden. Jobbet avslutades med en rejäl fest.

Vi hade väldigt många besök i Nipstugan och många lämnade bidrag till stugans bevarande och skötsel. Här fick vi också hjälp av våra nyanlända i arbetet med att rensa och märka ledavsnitten. Dessutom har Hasse och Hans fixat rinnande vatten på väg ner från Nipstugan mot Lide.

ledjobb

Skolan och nybyggarandan

Vår fina skola står bara och väntar på att få höra barnskrik i sina korridorer. Petra har samlat mer än 800 namnunderskrifter för en omstart. Det är svårt att se vad som skulle hindra detta, och det finns ju alltid en möjlighet att starta en friskola…

Gavik växer. Alla nya tomter är sålda och bebyggs för fullt. Det har dessutom flyttat in flera heltidsboenden.

Historiens vingslag

Vid Hembygdsföreningens dag, som ingick i SHF’s 100-årsjubileum, uppfördes ”En Sockenstämma i Nora för 150 år sen ”.”

Spelet som skrevs redan 1945 av Allan Parkman, prästson i Nora, har genom åren uppförts flera gånger o i olika tappningar, i somras dessutom i Noraparken och i Skog’s Hembygdsgård.

Dessutom genomfördes de sedvanliga aktiviteterna i Hembygdsföreningens regi –  Midsommarfesten och Noradagarna vid Hembygdsgården samt  Tisdagsvandringarna då vi besöker historiskt intressanta platser. Följ med DU också till sommaren!

Andra etappen av ED-leden färdigställdes under året och nu hoppas vi på projektpengar för att genomföra den tredje och sista etappen. Det finns även planer på en ”ED pilgrimsled” mellan kapellet i Berghamn och Nora kyrka. Klicka här för att läsa mer om leden.

skyltning

De ständigt ökande besöken och framgångarna för många av våra duktiga näringsidkare kommer att hjälpa oss att förverkliga vår vision ”Framtid Nora – från gles bygd till tät ort.”

Startgas i Norabygden

Vi har fått projektpengar från LEADER för att stimulera näringslivet, marknadsföra ”Noraslingan” och socknen, ta fram bärkraftiga affärsidéer och försöka få igång minst ett nytt företag. Dessutom finansierar dessa pengar även uppstarten av denna hemsida och utbildning av ”Nora-korrar” som på sikt ska kunna rapportera och justera hemsidans innehåll. Vi tackar särskilt för Kramfors kommuns aktiva bidrag i projektet via näringslivsutvecklare Anders Bosenius.

Skärmklipp

Vi har många fantastiska planer att fundera på. Kanske ska vi starta ett gemensamt produktionskök för socknens läckerheter, ett mikrobryggeri som brygger ”Erik Daniels vandringsöl”, ett kraftverk som skapar el och värme ur vår skogsråvara med modern ångmaskinteknik, ett marknadsbolag med en web-butik? Tio byggklara tomter för ECO-boende på gångavstånd från Träffpunkten och den återinvigda skolan vore väl inte helt fel?

Många av knopparna som spirade 2016 kommer att stå i blom 2017, och sedan får vi fler frön att sätta tillsammans.

 

En tanke på “Norabygdens årskrönika 2016”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: