Norrstigsvandring i Hästens tecken

Sommarens vandring på Norrstigen mellan ¼ milstenen på Nordvik och ½ milstenen vid Utviks Bygdegård hade i år temat  Häst

Tore Ramström tillsammans med Margareta Hedlund, Gunilla Lindström och Mats Norberg gjorde vandringen till en historisk och kulturell upplevelse.

Tore hälsade 40 intresserade vandrare välkommen vid Nordvikskolan.  Han överlämnade till Margareta Hedlund som i korta drag berättade om Nordviks 150-åriga historia samtidigt som det nuvarande stallet visades.

Under den fortsatta vandringen beskrev Tore Hästens betydelse, alltifrån den vid medeltidens rid- och gångvägar, fram till dagens med bla travsport.

Väl framme vid landsvägen kunde vi se en häst med ryttare uppe vid ”Rosa huset ”. Det var Gunilla Lindström som med sin travare Brianson (miljonär! Dvs över miljonen insprungna prispengar)  mötte vandrarna. I skuggan blev det en skön rast. Barnen och kanske också någon vuxen fick klappa och vara riktigt nära medan Tore informerade om väghållningsstenen som väl synligt finns vid vägrenen.

 

 Framme vid Bygdegården var bilburna redan samlade och kolbullar och fika smakade gott.

Mats Norberg redogjorde för nutidens hästresurser. Statistik och siffror, om antal arbetstillfällen och hästens betydelse för dagens öppna landskap. Med humor ett inlägg i tidens anda – konsumtion – ny teknik. Länets travbanor Dannero, Solänget och Bergsåker har alla sin grund i det stora hästintresset, kulturen och den hästkunskap som frodats i länet senaste seklet.

Gunilla och Brianson fanns med i gemenskapen, med gammal som ung, från småbarn till 80+. Den som ville fick även klappa och även provsitta upp på hästryggen.

Häst-kompisarna fanns på bete kring hemmagården. Tack Gunilla!

Inne i skolsalen fanns foton och ett bildspel att se. Bildspelet var framställt av Torsten Eriksson, Lungviksbilder, och tillhör Dannero travbana. Nils-Olof Zetterblad hade en samling gamla travprogram och historien om andelshästen Iowa Fortuna!

Det blev en fin eftermiddag i försommargrönskan –trivsam samvaro för gamla och unga

Bildspelet väckte många minnen!

Utvik i juni 2018,   Text Gerd Norberg, foto Per-Åke Nordquist

Samarr: Nora Hembygdsförening och Utviks Bygdegårdsförening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: