Rapportera berguvar i Norabygden!

Berguv är av BirdLife Sverige utsedd till riksinventeringsart under 2019 och 2020. Ångermanlands Ornitologiska Förening (ÅOF) är därför intresserad av att få in rapporter från hela landskapet på ropande berguvar under våren. Orsaken till att berguven inventeras är det från flera håll i landet kommer rapporter om en kraftig minskning av berguven.

Berguv. Foto: Björn Gustafsson.

Under vinter- och vårkvällar från 1 februari till 30 april kan uvhanens dova stämma höras från berg, men även från skogsmark, skärgårdsöar m.fl. miljöer. Hanen kan höras på långa avstånd. Vindstilla kvällar är bäst och framförallt efter dagar när det varit varmt och det börjar tina snö från träden och bli dagsmeja med takdropp.

Uvens läte är en tvåstavig dov stämma som hörs med jämna intervall (6-12 sekunder). ”Hoo-åå!” På långt håll hörs bara första stavelsen. Notera tidsintervallen mellan ropen. Den kan ofta avslöja om det är en berguv du hör eller någon annan art som man kan förväxla den med t.ex. hornuggla eller slaguggla. På ÅOF:s hemsida finns inventeringstips där man även kan lyssna på hur berguv, hornuggla och slaguggla låter.

Rapportera gärna ropande berguvar till  riksinventeringberguv@birdlife.se eller slå en signal till Thomas Birkö, Själevad, på mobilnummer 070-3978152.

Rapporteringen av berguvar kan också göras på Artportalen, där ropande hanar/par läggs in.

Ångermanlands Ornitologiska Förening

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: