Reportage från årsmötet med STF Höga Kusten

Vid foten av det gånga tidens lokala underverk, Sandöbron, samlades på onsdagskvällen den 6 februari 2019 ett 40-tal intresserade medlemmar till Svenska Turistföreningens (STF) årsmöte för lokalavdelning Höga kusten.

Det knarrade under klackarna när folk skulle ta sig till det gamla men välbehållna Lunde Folkets hus denna tidiga februarikväll där termometern visat siffror ner till minus 25 de senaste dagarna. Glimmande flingor speglade ett välkomnande ljuset från brons belysning och de marschaller som gav riktning till dörren som väntade på de 40-talet entusiastiska medlemmar som sökt sig till kvällens årsmöte där inte bara årsmötesklubban väntade på sin aktion. Här fanns även föreningens egen myndighet på plats. STF:s Generalsekreterare Magnus Ling var på besök hos lokalavdelningens medlemmar. Han ville ge sin bild av organisationens, både nutidsbilder med utmaningar, framtidsvisioner men inte minst påminna om organisationens ursprung när den bildades 1885.

Det blev en härlig årsmöteskväll. Kunniga ledamöter föredrog föreningens verksamhetsberättelse och ekonomiska status. Här kan ses en föredömlig förening som även ökat sitt medlemstal under året. Revisorer lämnade sin berättelse och stämman beslutade om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen som skött föreningen på ett mycket förtjänstfullt sätt under det gånga året. Budget och ekonomisk redovisning befann sig i balans. Nu presenterades föreningens planerade vår-och sommarprogram. Höstens verksamhet överlämnades för planering till den nya styrelsen som valdes för 2019 och tillträdde vid kvällens möte.

Den nyvalda styrelsen för 2019. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Avtackning av valberedningens sammankallande Hans Öhman som avgår. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Sen bjöds det på hembakt och kaffe i pausen före föredrag av kvällens gäst, Magnus Ling. Ett bildande och entusiastiska föredrag som visade STF:s värdegrunder och lokalavdelningarnas betydelse i ett Sverige som inte ser ut som det gjorde när organisationen bildades.

STF:s generalsekreterare Magnus Ling. Foto: Kristina E. Sundbaum.

Intervju med kvällens gäst, STF:s generalskreterare Magnus Ling

-Hej Magnus, vem är du egentligen bortsett från ditt uppdrag i organisationen?

– Jo, ja, jag är en glad och extrovert Göteborgare i grunden. Privat ser det ut som så att jag har två vuxna underbara barn och en sambo som trivs med mina natur- och kulturintressen. Vi bor strax utanför Stockholm, närmare bestämt i Nacka. Tidigare, före min tid som ansvarig i STF har jag varit en flyttfågel. Flyttat runt i vårt underbara avlånga land väldigt mycket. Min hemortsadress har skiftat från Skåne till Kiruna.

-Men vad brinner du för, Magnus?

– Jag älskar Sverige! Mina ambitioner med STF är att vi ska bli Sveriges bästa föreningen på att upptäcka både stort och smått i vårt land som är att värdesätta. I min arbetsroll brinner jag för en aktiv, utvecklande och medlemsengagerad förening som ska ge hemvist till naturintresserade och väcka dem som inte hunnit ta sig an Sveriges natur som sitt intresse.

– Mitt mål är att engagera medlemmar för föreningens mål och idé och att de ska stanna kvar i organisationen för våra grundvärden och inte pendla ut och in i föreningen för de kortsiktiga rabatter på boende m.m. som kanske erbjuds. Vi är en stor organisation som omsätter ca 360 miljoner kr per år och vi har hög status offentligt. STF ska arbeta för Hållbara utveckling. Ett exempel är vår lansering av SVEMESTER – STF:S budskap om att upptäcka Sverige på semestern.

– Men jag och min fritid. Hum. Jo, ge mig en tålig bil och karta över mindre bilvägar i Sverige. Låt mig få upptäcka de små men spännande ställen som finns runt i vårt land. Vyer, tystnad, några ställen som kanske erbjuder fiskevatten. Då svävar min själ! Tro mig, jag föredrar att vara ensam och få uppleva naturen och det rum som den erbjuder med dofter, äventyr och tystnad. En annan fritidssyssla som jag älskar är att köra räddningsbåt.

Fakta om STF

  • STF bildades 1885
  • 1899 börjades den första leden prickas ut
  • 2018 Medlemsantal 238 000
  • 44 fjällstugor som erbjuds för övernattningar
  • 1933 började samverkan för boende – Vandrarhem.
  • Idag finns 66 leder.
  • Därutöver finns massor, massor med aktiviteter arrangerade av lokala föreningar för STF runt om i landet.

Läs mer på STF och Lokalavdelning Höga kusten.

Text och bild: Kristina E. Sundbaum.

En tanke på “Reportage från årsmötet med STF Höga Kusten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: