Erik-Daniels-leden nu invigd.

Hans Öhman berättar om Erik-Daniels, som byggde o lämnat spår av runt 20 kojor i Nora.

Så är den då högtidligt invigd, Erik-Daniels vandringsleden i Nora. I söndags, i bästa tänkbara skogsvandringsväder, sol men inte allt för varmt, samlades drygt 50 personer vid Nora Församlingsgård, för att anträda en vandring upp till Erik-Daniels-kojan på ’Prästbords-skogen’. Gruppen hälsades välkomna av ordförande Per-Åke Nordquist, och leddes sen av ffa ’nestorn’ för ledens tillkomst, Hans Öhman, sekonderad av medhjälparna Hasse Åström och Birger Jonsson.

ED-leden’s sista, 3:e etapp är nu klar. Den totala leden sträcker sig från Salteå, där Erik Daniels föddes år 1825, via Gavvik, Östanö m.fl kojor  ut till Berg där han dog 1891, vidare till Bölesta, Rosvik, Utvik, Nyland, Hol, Tjärned o åter till Salteå, dvs en rundslinga runt Nora på nästan 10 mil!

Så denne unike vandrare o ’kojbyggare’ har verkligen mutat in hela Nora med sina boplatser – det som återstår idag av hans boningar är själva stenmurarna, ’skorstenen’, medan övrigt, som ris-tak o dylikt för länge sen ruttnat bort.

Klas & Erik bjöd på fin musik, ’Sången om Erik-Daniels’ med alla verserna och annat musikgodis.

Återsamling skedde sen i Församlingsgården, där gott fika bjöds, samt Noratrion ( för dagen ’Nora-duon’), underhöll med fina, egna visor, bl.a. just den om Erik-Daniels. Speciellt inbjudna var Knut Åkerlunds släkt, då det ju var Knut som brann väldigt för att få fram historier o fakta om denne Erik Daniels, däribland ett häfte som sen har nytryckts.

Nu finns det en karta där leden och kojorna finns inritade, kommer att gå att köpa runt om i Norabygden för vandringssugna.

Se mer info om Erik-Daniels på  https://ed811.wordpress.com/

  Text & Foto:   Per-Åke Nordquist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: