Första shoppingturen!

av Monica Lindquist, bild Mats Sundbaum

Nu var det äntligen den 8 april. Invigning av Träffpunkten. Vi var många som ville vara med. När vi kom vid kvart över elva fick vi parkera bilen vid avfartsvägen mot skolan. När vi traskat de 100-tals meter som behövdes fram till affärn så var vi ju inte ensamma.

1

Jag räknade aldrig, men det kändes som om det åtminstone var 100 framför oss och dessutom var butiken full med folk. Många kända ansikten fanns det på plats.

3

Så småningom kom vi in i värmen där Margareta Öhman stod och samlade in namnunderskrifter för att vi ska få paketutdelning på Träffpunktern. Där vankades cider, smörgåstårta, princesstårta och kaffe. Kön ringlade sig runt i affären eller sniglade sig kanske man ska säga. Det gick vare sig att komma framåt eller bakåt, det var bara att följa med. Se där var det provsmakning av bröd – gott, och där kunde vi smaka på färskpressad navelsapelsin, den sista sorten som fanns att få denna säsongen. Det visade sig att mannen som stod där vid apelsinpressen var en mycket mångkunnig och erfaren person. Han brann för sitt stora intresse – frukt och grönt. Han berättade att man kunde frysa in många fler grönsaker än de flesta visste t.ex. morötter – om du bara river dem och snabbfryser kan du ta fram dem direkt från frysen och blanda din sallad. Hur viktigt det är att odla grönsaker under de rätta betingelserna. Ekbladssallad måste ha perioder av kyla för att utveckla den mörkgrönröda färgen. Att man kan vänja basilika att tåla kyla och vind om man utsätter plantorna växelvis för kyla, värme och lite drag så kommer de att vara mycket tåligare.

Han representerade Delta Grönt, men hade en lång erfarenhet inom detta område. Redan som liten följde han sin mamma till Hötorget, där hon hade ett grönsaksstånd under många år och där han var med under flera år och hjälpte till. Grönsaksförsäljning i parti och minut har därefter varit hans passion med ett uppehåll i Hötorgshallen där han sålde kött. Dessutom fick jag tips om att det fanns ramslök att köpa idag – en mycket välsorterad affär.

6

Tiden gick fortare när man kunde föra intressanta samtal. Nästa stopp var hos Anneli på Östanö skafferi. Förutom att smaka på hennes goda marmelader till ost och kex fick jag en ingående lektion i hur man odlar rabarber på bästa sätt. Nyckel är kogödsel. Råden gäller för all nyodling, i land och i låda. När du harvat eller grävt upp ditt land skall du genast övergödsla med kogödsel så att jorden kan lagra upp näring som ska räcka hela säsongen. När plantorna väl är i jorden ska jorden täckas med ensilage eller gräsklipp. Och sedan är det plantornas tur att växa och ge god skörd. Annelie berättade att hon köper stora mängder med bär som hon kompletterar sin rabarber med i marmelad, saft, sylt och i en mängd andra produkter som hon säljer.

Nu går det ännu långsammare i kön. Vi som står i kön pratade också med varandra och där hann vi avhandla många ämnen. Fortfarande ser vi inte kassan men som tur är finns ”ett hål i väggen” efter kyldiskarna där nygräddad pizza serveras. Vi låter oss väl smaka och ser kassan långt fram.

4

Efter nästan 2 timmar går vi i mål vid kassan och konstaterar att vi lärt oss mycket och utbytt många tankar med andra. Nu skyndar vi till bilen. Väl ute ur butiken möter vi fortfarande människor som är på väg in. Före avfärden åker vi förbi Noramacken och tankar billig bensin. Bäst att skynda hem så att vi inte missar skönhetssömnen före kvällens fest.

3 reaktioner till “Första shoppingturen!”

  1. Kanske ska den här dagen, i brytningstiden mellan vinter och vår, bli en återkommande festdag i Norabygden. Vi behöver alla en påminnelse om hur viktigt det är att lyckas med saker och ting. Det bär vårt hopp och vår framtidstro. Fira att ”Norabygdare” är svårstoppade när de bestämt sig för något … Kanske lördagen närmast den 8 april kan bli en återkommande festdag i bygden?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: