Norabygdens årskrönika 2017

Året började med spänd förväntan. Skulle bygget bli klart i tid till invigningen den 8 april? Tålmodigt arbete i Mackens styrelse och duktiga byggare som stretade på …

Fantastiskt är det. Allt det som Norabygdarna gemensamt har åstadkommit under året. Om du vill läsa om allt som rapporterats så kan du följa den här länken och bläddra igenom hela nyhetsflödet. Du kan också använda sökfunktionen (längst ner på hemsidan) för att hitta det du är särskilt intresserad av. Skriv ett sökord och tryck på förstoringsglaset så dyker det upp.

Januari

Annars började året mindre lyckat. Trots mängder av namnunderskrifter och en jättebra skolbyggnad så fick vi i slutet av januari veta att det inte fanns någon öppning av skolan i sikte. Nu har det gått snart ett år och det ser ju faktiskt lite ljusare ut på den fronten. Hoppet finns kvar.

Februari

Den 24 februari var det dags för det årliga Musikcafét i Östanö Skola – för 15:e gången i ordningen! I år var det ett bejublat filmtema med Norakapellet och traditionell folkmusik med Östbygdens spelemän.

I februari trodde vi också att våra idéer för gemensam och laglig skyltning av våra fina besöksmål skulle kunna förverkligas. Men trafikverket satte sig på tvären. Strax före jul och nästan ett år efter vår ansökan så har Länsstyrelsen nu beviljat vår ansökan, trots det negativa remissvaret från trafikverket. Trafikverket har därefter överklagat länsstyrelsens beslut. Även här finns hoppet kvar …

En studiecirkel för ”Norakorrar” dvs redaktörer som kan skriva på vår hemsida drevs under våren och avslutades i augusti. Ni ser själva på hemsidan vilka fina artiklar som åstadkommits. Du som är intresserad av att lära dig – eller lära dig mer – skriv gärna till norabygdensepost@gmail.com

Mars

Pimpelfisket dominerade i mars månad. Både i Lövvik och på Skiringen anordnades trevliga gemensamhetsdagar. Lövvik anordnade en månskenstur på skoter upp till Valkallen.

8

Våra nyanlända fick lära sig laga mat tillsammans. En mycket uppskattad aktivitet i Lövvik.

äta1

April

Så var det dags för invigning med pompa och ståt! Det blev en helg i glädjens, triumfens och gemenskapens tecken. Träffpunkten stod där. Gul och grann! Tack alla ni som har bidragit. Läs mer här och mer här och om festen här.

1

Maj

I maj blev det traditionella brasor men också en ny traditions födelse (hoppas vi). Pilgrimsvandringen på delar av ED-leden från Berghamns kapell till Nora kyrka. Hoppas att detta kan upprepas även kommande år. Läs mer här.

20170525_122355_edited

Landsbygdsrådet besökte Norabygden och imponerades av våra framgångar och framtidstankar

Juni

I april och juni skrev Anna Palmbo Bergman två fina och välbesökta artiklar om Gaviksfjärden. Över 500 läsare sammanlagt! Läsvärt i sin helhet. Del 1 här och del 2 här.

Juli

Juli blev en höjdpunkt med många fina arrangemang. Ledinkonserten i Lövvik blev en dundersuccé. Läs vad Ida skrev om arrangemanget här.

Folkfesten längs Noraslingan gick av stapeln den 13 juli.

Slåtterdagen den 18 juli vid Sälje fäbodar var en härlig folkfest för stora och små. Läs Annikas fina berättelse här.

sälje slåtter

Låt oss bevara och utveckla dessa fantastiska evenemang tillsammans.

Hasse skriver om ännu en Erik-Daniels-koja som hittats. Läs här.

Augusti

Vi bjöds på stor underhållning i ”Norabygdsklass” när Euskefeurat svängde loss i Noraparken. Över 400 besökare njöt i den ljumma sommarkvällen. Läs mer här.

Oktober – December

Hösten präglades av nyttiga aktiviteter för kropp och själ. Språkkafé i församlingsgården. NIK bjöd in till Spring i benen i Torromshallen. Lövvik anordnade filmkvällar. Älgjakten fyllde frysarna. ”Jazz på svenska” fyllde själen i Östanö skola. Julmarknad i Nordvik osv.

Läs också om studiecirkeln kring Norabygdens historia och den inbjudan som Hasse skickar.

I december fick vi också njuta av den fantastiska berättelsen om Johannas vandring från Strömstad till Atlantkusten i Nordnorge. Läs Kristinas fina reportage här.

Strax innan jul blev vi än en gång underhållna av våra fantastiska lokala musiker i Östanö skola på temat ”Folkmusik och pepparkakor”.

Önskelista för 2018?

Skriv gärna en kommentar till denna krönika och gärna en önskan för det kommande året. Här är några önskningar som man skulle kunna ha …

  • Att Träffpunkts-tanken vidareutvecklas med den goda sociala service som vi skulle kunna utveckla.
  • Att vi får LONA-pengar för att vidareutveckla våra naturnära besöksmål
  • Att vi får igång ett strandnära attraktivt byggande i Norabygden i enlighet med de nya reglerna
  • Att vi får igång ett eko-energi-projekt kring byggande och skola
  • ATT VI FÅR LIV I SKOLAN!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: